Homo sessum

Homo sessum

Fidel

Postupne sa zo mňa stal homo sessum, človek sedavý. Sedím doma, v práci aj v aute, v ktorom trávim väčšinu času medzi spomenutými dvoma sedeniami. Sedím, alebo ležím, aj keď čítam. To všetko v Bratislave. A občas idem na túru.

» celý text «

camino III

Camino Santiago de e-mail III

Ariel

Tretí cestomejl pre všetkých, ktorí sú zvedaví na priebeh dnešných pútí.

» celý text «

camino II

Camino Santiago de e-mail II

Ariel

Druhý cestomejl pre všetkých, ktorí sú zvedaví na priebeh dnešných pútí.

» celý text «

camino I

Camino Santiago de e-mail I

Ariel

Prvý cestomejl pre všetkých, ktorí sú zvedaví na priebeh dnešných pútí.

» celý text «

Cesta na koniec sveta

Cesta na koniec sveta

Mária Ľuptáková

Kedysi dávno v stredoveku oznámili Joannesovi, že sudca bol k nemu milosrdný a za svoj čin neodvisne, ale musí vykonať púť k hrobu svätého Jakuba. Mladík sa zľakol. Počul o tom, že cesta do španielskeho Santiaga de Compostela, tretieho najsvätejšieho mesta kresťanského sveta, hneď po Jeruzaleme a Ríme, je plná nebezpečenstiev. O tom, ako je to dnes sa dozviete tu.

» celý text «

Foto: Tony Hisgett (www.flickr.com)

Modrá

Fidel

Hovorí sa, že naša planéta je modrá. Vraj s tým prišli prví kozmonauti, ktorí videli planétu zďaleka. Musím povedať, že zblízka vyzerá šedo a zeleno a hnedo a žlto. (Tak ktorú planétu tí kozmonauti videli?) Údajne za tú modrú môže more, ktoré vraj zaberá väčšinu plochy našej planéty. Ale naša planéta údajne nie je plochá! Tak ako je to?

» celý text «

Flirt

Rychlovka

Fidel

Niektoré styky trvajú krátko, no ich stopa v nás môže zotrvať dlho.

» celý text «

Nákaza jménem floskule

Nákaza jménem floskule

Vladimír Just a kolektív

„Jsem ctitelem drobných literárních žánrů, divadel i žen, a nikdy mě nenapadlo, že se stanu na stará kolena encyklopedistou,“ píše na obálce své nové knihy teatrolog a publicista Vladimír Just. K rozhodnutí napsat Slovník floskulí (v podtitulu malá encyklopedie polistopadového newspeaku: klišé, slogany, hantýrky, partiové metafory, slovní smogy) dospěl před pěti lety.

» celý text «